Spydkast – er det svært?

Som de fleste atletikfolk har opdaget, er Danmark ikke landet hvor man umiddelbart bliver populær ved at være god til sin idræt. “Almindelige” danskere betragter ofte eliteatletikfolk som “sære enere” og spørger sig selv, hvorfor de dog gider bruge så megen tid på at blive bedre.

For mig er det en naturlig ting at udfordre mig selv og se hvad jeg kan drive det til. Samtidig tror jeg det er noget der ligger begravet i os alle et eller andet sted.

” At du gider” er et ofte stillet spørgsmål jeg hører. For mig handler det ikke om at gide, men at have lyst. Hvis man ikke har lyst til at træne hver dag, gider man ikke bruge tid på det.

“Hvad får du ud af det” – Først og fremmest er det følelsen og glæden ved at kaste spyd. Det er utrolig fascinerende fornemmelse at se et spyd flyve igennem luften, og når det oven i købet er en selv som har send det afsted, bliver oplevelsen endnu større. Samtidig håber jeg også en dag, at opleve det optimale kast, hvor alt svinger sammen og flere års træning går op i en højere enhed; det vil være alt sliddet værd.

Samtidig er der jo mange dagligdags oplevelser i atletikken. Kammeratskab, rejser, fysisk velvære, udvikling af ens personlige egenskaber osv. Af disse ting er det nok udviklingen af ens personlige egenskaber der er speciel for idrætten. Det er svært at finde lignende situationer  i dagligdagen, hvor man udvikler disse sider af personligheden.

Hvordan kaster man langt?

”Det ser da let ud” siger mange, når de ser finaledeltagerne til OL kaste spyddet over 80 meter. ” Det er jo bare at løbe lige ud og så kaste inden den hvide streg – hvor svært kan det være”!

Men realiteterne er en helt anden, når de selv står med et spyd i hånden. Det kræver nemlig en del øvelse før spyddet overhovedet vil lande med spidsen i jorden. Og når dette så er lært, er der 1000 andre ting som også skal koordineres før det perfekte kast sidder der. Men hvordan læres det perfekte kast og hvordan kommer man til at udføre det perfekte kast? I første omgang kræver det en atlet, som både har viljen og talentet til at træne spydkast. For det andet kræve det en træner, som ved noget om spydkast og som kan lære det fra sig. Inden for spydkastverdenen findes der en såkaldt ”basal teknik”, som er nødvendig at kende, hvis han vil have succes inden for spydkast. Men selvom der findes lige så mange spydkaststile som der findes spydkastere, tager de alle udgangspunkt i det fundamentale.

Derfor er det en god ide som atlet at:

1) Være i en atletikklub

2)Have en træner dagligt som kender teknikken.

3) Være undersøgende: Studér teknik på nettet osv.

4) Være i en træningsgruppe hvor man kan udveksle erfaringer og synspunkter.

5) og selvfølgelig have et spyd:-)

Hvor finder jeg information om spydteknikker?

Jeg kan på det kraftigste anbefale bogen “aldersrelateret træning i hammer- spyd- kugle og diskos kast”. Bogen indeholder alt hvad man skal vide om spydkast – lige fra begynder til øvede. Vil du kaste langt eller bare gerne vide mere om spydkast, så er det denne bog du skal have!  Den kan fås her:

http://www.dansk-atletik.dk/da/Nyheder/Bog%20omtale%20kugle-diskos.aspx

Og for dem som gerne vil vide noget om spydkastens biomekanik, er der en lille artikel her:

Click to access 200702.pdf

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s